Prekinuto djetinjstvo

Rat je ružna pojava, pogotovo kada u njemu ginu djeca. Upravo je naš grad poznat po najvećem broju stradale djece tijekom Domovinskoga rata, zato je 21. svibnja 2016. otkriven novi spomenik Prekinuto djetinjstvo baš u Slavonskom Brodu. Spomenik u obliku nedovršene slagalice simbolizira svu djecu poginulu u Domovinskom ratu. Napravili su ga Petar Dolić i Petra Tončić Lipovšćak.

Tijekom otkrivanja spomenika pozvana su i djeca iz brodskih osnovnih škola u koje su išla poginula djeca. U našu školu je išla Vedrana Jurković, a sedmi je bio posljednji razred koji je pohađala. Učenici 5.a i 7.a u pratnji svojih razrednica i ravnateljice uz druge učenike našega grada odali su počast poginuloj djeci ostavljajući bijelu ružu pred spomenik. Na taj poseban događaj došao je i političar Tomislav Karamarko, mnogi drugi ministri, a umjesto predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović cvijeće je pred spomenik položio njezin izaslanik.

Kada su braća i sestre iz obitelji poginulih podigli bijeli pokrov sa spomenika, nosili su ga Šetalištem braće Radić, a za njima smo išli u svečanom mimohodu prvo mi djeca grada Broda, a zatim političari i obitelji poginulih. Pokrov je podignut pred KKD Ivane Brlić-Mažuranić. U dvorani smo slušali govore političara i podatke o 402 poginula dječaka i djevojčice u Domovinskom ratu. Sjećanje je završilo plesnom predstavom Slavuj u izvedbi Brodskih leptirića.

Krešimir Biščević, 5.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *