Prvašići – upijajući umovi

Kreativno-edukativne radionice Daj pet

subotom s učenicima 1.a 

Dijete je upijajući um – davno je to ustvrdila Marija Montessori. Razvoj dječje kreativnosti i mašte predstavlja  jednu od osnovnih komunikacija obrazovanja svakog djeteta. Prije škole djeci je dopušteno imati slobodu i svijet opažati i o njemu govoriti na svoj način. Razvoj kreativnosti predstavlja razvoj i odgoj osobnosti, ali i podržavanje slobode djeteta. Tu počinje zanimljiva i kratka priča o radionicama i poticanju kreativnosti u prvom razredu Osnovne škole „Antun Mihanović“.

Udruga Labarotorij kreativnosti (osnovana u listopadu 2013. u Slavonskom Brodu), tj. Vesna Jerković, prof.psiholog i Sanja Pavić, mag.paed u dogovoru s ravnateljicom škole prof. Snježanom Vinarić svaku drugu subotu volontiramo s djecom prvih razreda. Za suradnju smo zamolile učiteljicu Marinu Sudarević. Ona je  pristala i s nama svake druge subote dva školska sata provedi s veselom dječicom. Radionica je krenula od listopada 2016. i trajat će do polovine lipnja 2017. Vrijedna dječica, njih desetak, redovito dolazi i kroz igru rješavaju zadačiće koji potiču razvoj divergentnog mišljenja i kreativnosti. Radimo aktivnosti iz Klikeraja jer Sanja Pavić ima završenu edukaciju Klikeraj i didaktički materijal koji su djeca prihvatila i rado uče s tim poticajnim materijalom. Cilj nam je da djeca što više iskažu svoje kreativne potencijale, da svi budemo zadovoljni jer sretno i zadovoljno dijete je naša budućnost. Karlo, Maksim, Nera, Milla,  Lucija, Ivona, Eva, Lana i Noa vrijedna su dječica koja i po snijegu dolaze na radionice i s veseljem i lakoćom rješavaju zadačiće koje osmišljavaju Vesna i Sanja u dogovoru s divnom učiteljicom Marinom. Hvala, Marina. Isto tako tu je i učiteljica pripravnica Ana koja promatra rad i uči jer, kada jednoga dana položi stručni ispit,  možda i ona krene s dječicom raditi radionice.

Istaknule bismo da puno toga imamo u planu s ovom veselom, pametnom dječicom jer su zaista kreativna, maštovita i vrijedna. Želimo iskoristiti potencijale djeteta jer je svako dijete kreativno na svoj način. Nera i Milla uvijek imaju svoja rješenja, tihe su i samozatajne, ali od prve radionice su s nama kao i Karlo, Maksim i Noa koji se priključio na nagovor svojih prijatelja i zaista je poseban,  uvijek inovativan i primijetili smo odličan matematičar.

Želimo na proljeće ugostiti i Melitu, tetu keramičarku iz Osijeka, i jednu radionicu posvetiti glini. Puno toga još planiramo, ali neka to ostane “mala tajna“ nas koji subotom volontiramo, učimo, igramo se s dječicom, i moramo istaknuti, koji smo jako sretni i ponosni na divnu školu, ravnateljicu koja je prepoznala naš cilj i moto: želimo raditi i biti korisni ovoj zajednici.  Hvala i učiteljici Marini koja uz obveze koje ima u svom prvom razredu dolazi subotom i zajedno se s nama kreativno igra. Vesna na svom poslu radi i sa školskom djecom i s djecom vrtićke dobi, ali vrijedno dolazi subotom.

Po završetku programa radionica učenici će dobiti zaslužene diplome, a mi koji smo radili s njima – bogatstvo susreta s djecom koja su puna ideja, vrijedna, sposobna i željna novih izazova igre i stvaranja nečeg novog.

Igra je kreativan proces koji može biti u dječjem likovnom stvaranju, ali sve to s ciljem da kod djece potaknemo divergentno mišljenje, jačamo razvoj pozitivne slike o sebi te intrizičnu motivaciju.

Želimo li poticati dječju kreativnost,trebamo i predškolske i školske ustanove učiniti kreativnijima. Pozitivna atmosfera u vrtiću, učionicama,  partnerska uloga odgojitelja – djeteta, učitelja – učenika predstavljaju glavni i najodgovorniji temelj odgoja i obrazovanja.

Igra je kreativan proces koji može biti u dječjem likovnom stvaranju, ali sve to s ciljem da kod djece potaknemo divergentno mišljenje, jačamo razvoj pozitivne slike o sebi te intrizičnu motivaciju.

Djeca su nam poslana kao kapi kiše, koja dolaze iz duše, kao bogatstvo i obećanje koje se ispuniti uvijek mora. Naša je dužnost pobrinuti se da se zaista sve ispuni. (M. Montessori)

Napisale: Vesna Jerković, prof. psiholog i Sanja Pavić, mag. paed

           

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *