Udaljavati djecu od tehnologije ili ne

Jedno od pitanja koja si postavljaju današnji roditelji je: treba li udaljavati djecu od modernih tehnologija? Postoje dva načina razmišljanja vezana uz taj problem.

S jedne strane dobro je da djeca uče koristiti modernu tehnologiju jer ju je dobro u djetinjstvu naučiti koristiti – kasnije će im to znanje biti potrebno. Danas postoje mnogi tzv. startupi koji rade na približavanju novih tehnologija najmlađima. Primjer jednog takvog startupa je hrvatski startup STEMI iz Rijeke. Napravljen je heksapod robot igračka-pauk. Dotičnog je potrebno sastaviti koristeći videoupute kroz koje djeca usput stvaraju strast prema programiranju, tehnologiji i elektronici. Tek kad sastave pauka,  djeca se mogu njime igrati tako da njegovim kretnjama upravljaju preko aplikacije (izvor: bug.hr). Uz njih tu je još jedan hrvatski startup Smart Lumies.To su edukativne kockice za djecu koje im omogućuju da kroz igru razvijaju logičko razmišljanje i osnovna matematička znanja. Nakon pročitanog vjerojatno biste zaključili da je dobro pustiti djecu da koriste moderne tehnologije jer će im to pomoći u budućnosti. Je li zbilja tako?

Istraživanje jedne internet kompanije koje je uključilo 2200 majki djece uzrasta od dvije do pet godina, i to iz SAD-a, Kanade, Japana, Australije, Novog Zelanda i pojedinih europskih zemalja, pružilo nam je zanimljive, ali, istovremeno, pomalo zabrinjavajuće rezultate. Čak 19% ispitane djece zna kako se koriste aplikacije na smart telefonima dok samo 9% zna vezati vezice na cipelama. Skoro 60% i dječaka i djevojčica zna igrati igre na računalu ili obaviti poziv mobilnim telefonom. Njih 25% znaju otvoriti web stranicu. S druge strane, samo njih 20% zna plivati (izvor: roditelji.hr).

Izlagati djecu modernim tehnologijama ili ne? Djeci bismo trebali dopuštati da koriste moderne tehnologije, ali uz ograničenja. Dakle, djetetu od 4 godine, koje pred TV-om provodi 2 sata, vrijeme bi trebalo skratiti na pola sata do 45 minuta, a ostatak vremena ga pokušati naučiti da npr. sveže vezice. Također bih preporučio da u ljetno vrijeme djeca što više provode vani i igraju se. Vjerojatno ste imali slična iskustva kao ja, npr. morate paziti na djecu dok se igraju vani, a ne da vam se. Nakon 20 minuta sestra se sjeti da počinje njezin omiljeni crtić te i ostali idu s njom gledati, a vi blistate od sreće i zahvaljujete Bogu što je netko izmislio TV. Ponekad je u redu ovako reagirati, ali se treba zaustaviti djecu u naumu da gledaju TV koliko oni žele i zadržati ih vani na svježem zraku. Zaključio bih – treba pustiti djecu da koriste moderne tehnologije u umjerenim količinama i paziti da što više vremena provode na svježem zraku.

Fran Gabaldo, 8.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *