Vojska oblikuje cjelovitu osobu

Beti je razgovarala s tatom o uvođenju vojnog roka

beti-intervjuira-svoga-tatu
Beti intervjuira svoga tatu

U posljednje vrijeme u medijima se govorilo o ponovnom uvođenju vojnog roka. Bilo je puno rasprava između naših političara oko toga iako većina njih iz navodnih zdravstvenih razloga nije bila u vojsci. Kako bi našim učenicima približila što je vojni rok i kako se služi u vojsci, odlučila sam intervjurirati svoga tatu Tomislava Beljana.
Mislite li da bi se opet trebao uvesti vojni rok?
Da. Ipak je to životna škola za golobrade mladiće. Da ih bar malo nauči neovisnosti od roditelja odnosno samostalnosti. Samo služenje vojnog roka nije samo učenje o vojski i vojnim vještinama. Tu čovjek stasa u kompletnu i samostalniju osobu.
Koliko dana vojske ste Vi odslužili?
U Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA) 12 mjeseci, a u hrvatskoj vojsci 15 mjeseci. Za vrijeme JNA bio sam prvo u Pirotu, zatim Nišu, Skoplju, Leskovcu, Prištini, Kavadarcima… Bilo je moderno u to doba da se vojnik premješta i prođe kroz više vojarni.

Koliko bi dugo trebao trajati vojni rok po vašoj procjeni?
Oko 3 mjeseca kako bi se barem naučile osnove. Naravno kada mislim na 3 mjeseca, onda je to bez odlazaka kući vikendima.
Što mislite o političarima koji nisu služili vojni rok zbog zdravstvenih razloga, a žele da se on uvede?
O političarima ništa ne mislim pozitivno. Ako nisu odslužili vojni rok, ne bi trebali o tome odlučivati.

Ako bi se ipak uveo vojni rok, bi li ga žene morale obvezno odslužiti?
Mislim da to nije potrebno. Jedino ako žele dobrovoljno.

Na temelju razgovora s tatom, zaključila sam da bi se trebao uvesti vojni rok. Tada bismo mi  mladi imali puno više znanja o korištenju oružja, obrani, općenito o životu u ratnim uvjetima, ali bismo imali priliku služenjem u vojsci postati puno zreliji i samostalniji.

Beti Beljan, 8.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *