Dan otvorenih vrata u Klasičnoj gimnaziji

U petak, 27.4. 2018., u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti (KGFML) u Slavonskom Brodu održao se Dan otvorenih vrata. Antonela Orkić razgovarala je s Anom Alar-Vuković, pedagoginjom škole, te doznala nešto više o samoj ideji organiziranja Dana otvorenih vrata.

31906769_2003022463060905_8115427678879744000_o_1

Kojim povodom se danas održava Dan otvorenih vrata u Klasičnoj gimnaziji?

Dan otvorenih vrata organizira se sa željom da prikažemo svoju školu učenicima osmih razreda koji se u nju planiraju upisati, a i općenito, kako bi cijeli grad vidio kako naša škola funkcionira i izgleda iznutra.

Kako ste uopće došli na ideju o organiziranju ovakvog događaja?

Vidjeli smo da neke škole iz drugih gradova održavaju Dane otvorenih vrata. Prvenstveno smo se usmjerili na učenike osnovnih škola, no shvatili smo da je to odlična prilika da pokažemo školu javnosti i predstavimo je svima koje zanima kako djelujemo.

Koliko se puta već održao Dan otvorenih vrata u vašoj školi?

Ovo je treći put. Prvi put smo ga organizirali kad je došao novi ravnatelj fra Klaudio Milohanović koji je podržao tu ideju. Uvijek smo mi o tome razmišljali, no uz njegovu pomoć uspjeli smo je i realizirati.

Možete li nam objasniti što se sve danas ovdje može vidjeti?

Dan je organiziran kroz radionice u kojima sudjeluju učenici naše škole, djelatnici i u koje se slobodno mogu uključiti i svi ostali koji dođu u posjet školi. Radionice su zapravo tematski određene i međusobno povezane jer svake godine imamo nekakvu središnju temu koja se onda provlači kroz sve radionice. Ove godine to je sveti Franjo i svi djelatnici i učenici koji su imali nekakve ideje morali su ih tome prilagoditi i uključiti u njih povezanost s vjerom, prirodom, životinjama jer je tema sama po sebi mora biti i duhovna i svjetovna. Tako je Dramska skupina pripremila prikaz života svetoga Franje, odnosno njegovo preobraćenje, Franziskaner bier jer su franjevci inače poznati po proizvodnji piva, izgradnja bazilike sv. Franje u Asizu od kockica, palačinke za Marijine obroke jer smo mi kao škola uključeni u taj projekt te imamo svoju školu u Africi, kreativna radionica gdje izrađuju narukvice, krunice i sl.

20180427_115546
Antonela s pedagoginjom Anom Alar-Vuković

Fabijan Gabaldo odlučio je posjetiti njemu najzanimljivije radionice: stolni tenis, pečenje palačinki za Marijine obroke, kućne čarolije, gradnju bazilike sv. Franje u Asizu od lego-kockica… te je razgovarao s njihovim organizatorima.

U dvorani škole, koja je smještena u samom potkrovlju, igrao se turnir u stolnom tenisu. Hrvoje Leko, organizator radionice, došao je na takvu ideju budući da je velik broj učenika zainteresiran upravo za ovaj sport. U stolnom tenisu okušao se i ravnatelj gimnazije fra Klaudijo Milohanović koji kaže da se stolnim tenisom bavi rekreativno. U samoj završnici pobjednik među učenicima suprotstavio se upravo ravnatelju.

Nakon toga Fabijan se s kata spustio u prizemlje gdje je posjetio još tri radionice.

U knjižnici se susreo s vrijednim učenicima koji su od lego-kockica slagali baziliku sv. Franje u Asizu. Razgovarao je s Mihaelom, voditeljicom te radionice, a ona mu je o njezinu osnutku rekla sljedeće: „Razmišljali smo o materijalima koji su zabavni, a svi vole lego-kockice i bazilika sv. Franje je ujedno povezana sa školom. Imamo 3000 lego-kockica koje smo naručili preko interneta.“

Nakon toga prošetao se dvadesetak metara istočno te je došao do praktikuma fizike gdje se održavala radionica „Kućne čarolije“. Ondje je susreo pofesoricu fizike Sanju Lacković te još nekoliko učenika koji su joj pomagali. Maturant Petar Samardžić objasnio mu je da učenici inače imaju fakultativnu nastavu fizike te je iz toga proizišla ideja za radionicu. Dodao je da izvode dosta pokusa iz optike, ali i iz svakodnevnog života. Budućim srednjoškolcima preporučio bi Klasičnu gimnaziju jer im omogućuje da se kvalitetno pripreme za fakultet, naglasio je dobar odnos između profesora i učenika te kao još jednu pozitivnu stvar istaknuo puno zajedničkih putovanja.

Kada je malo ogladnio osjetio je miris palačinki te se uz zvuke gitare prošetao do kuhinje gdje je profesorica engleskog jezika Melita Gabaldo s desetak učenica pekla palačinke za Marijine obroke.

31948799_2003042419725576_2482696731532197888_o_1
Pjevalo se plesalo. 🙂

Pitao je profesoricu Melitu kako je došla na ideju za tu radionicu i je li očekivala da će imati toliko posla oko palačinki, a ona mu je odgovorila: „Prošle godine smo pekli cheesecake, pa sam razmišljala što bismo mogli ove godine kako bismo prikupili što više novca za Marijine obroke, a i dobro je imati nešto za zasladiti se. Očekivala sam veliko zanimanje učenika i gostiju, žao mi je što nismo mogli ispeći i više jer bi se sigurno prodalo. Učenici su naporno radili i od srca im zahvaljujem.“

Vjerujemo da su se svi odlično proveli u Klasičnoj gimnaziji te da će je neki baš zbog Dana otvorenih vrata upisati.

                          Fabijan Gabaldo, 5.a i Antonela Orkić, 7.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *