Sportska gimnazija napokon i u Slavonskom Brodu

Doznali smo da se od sljedeće školske godine u sklopu Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu otvara sportsko odjeljenje za učenike koji se uz školovanje žele ozbiljno nastaviti baviti sportom koji su izabrali. Antonela je razgovarala s pedagoginjom Klasične gimnazije Anom Alar-Vuković te doznala više informacija o programu sportske gimnazije i preduvjetima za upis.

Zašto želite otvoriti sportsku gimnaziju i čija je to bila ideja?

Ideja se javila na razini Grada i već dugo postoji, uvijek se pričalo o sportskom odjelu u našoj školi. Ravnatelj je podržao tu ideju upravo kako bismo povećali broj učenika. Djelomično je to zbog pedagoškog standarda, a djelomično zbog privlačenja većeg broja učenika. Već imamo dva razredna odjeljenja po dvadeset učenika za sljedeću godinu, što je nama, kao školi, malo i želimo to povećati. sportska gimnazija idealna je prilika da dobijemo još jedan razredni odjel od dvadeset učenika.

Kako će to izgledati s obzirom na to da imate manji broj učionica nego što vam je potrebno?

Za ovu godinu imamo rješenje jer je prostor osiguran za učenike sportskoga odjeljenja, a kroz sljedeću školsku godinu svakako se planira preuređenje prostora škole, tako da će biti na raspolaganju još učionica.

Hoće li učenici sportske gimnazije imati jednak program kao i učenici klasične gimnazije?

Sportsko odjeljenje radi po programu opće gimnazije tako da mi imamo odobrenje Ministarstva da uz ovaj program, koji pohađaju učenici klasične gimnazije, provodimo program i za učenike sportskog odjeljenja koji rade po programu opće gimnazije.

Je li „prag“, tj. bodovna crta za upis u sportsku gimnaziju jednaka kao i za klasičnu i mogu li nekakva sportska postignuća doprinijeti boljem statusu pri upisu u sportsko odjeljenje?

Što se tiče upisa, postoje zajednički i odvojeni kriteriji koji moraju biti zadovoljeni. Zajednički kriteriji jednaki su kao i za sve učenike koji upisuju srednju školu, a odnosi se na bodovanje ocjena iz osnovne škole od petog do osmog razreda i bodovanje posebno značajnih predmeta iz 7. i 8. razreda. Sportaši uz to bodovanje imaju i bodovanje vezano uz sport kojim se bave. Postoje tri različite kategorije sportova i svaki sport svrstan je u jednu od njih. Učenici dobivaju određeni broj bodova po kategorijama i prema tome se uvrštavaju na bodovnu ljestvicu. S obzirom na to da je nama sve ovo novo, nemamo još puno informacija, ali znamo da sportaši mogu dobiti kategorizaciju od Hrvatskoga olimpijskog odbora koji ih onda svrstava u sportsku gimnaziju, a isto može učiniti i sportski savez za sport kojim se bave.

Znači li to da sportaš mora biti na državnim natjecanjima među najboljima?

Još uvijek čekamo odluku o kriterijima za upis da bismo vidjeli kako to točno funkcionira, ali svatko tko se bavi sportom, može tražiti od sportskog saveza da ga uvrsti na bodovnu ljestvicu, ali ne može svatko dobiti kategorizaciju od Hrvatskoga olimpijskog odbora. Za Hrvatski olimpijski odbor postoji šest kategorija i svaka kategorija nosi određeni uspjeh, tj. razinu igranja ili ligu.

S obzirom na to da imate teretanu u potkrovlju škole, a nemate dvoranu, kako planirate izvoditi nastavu za sportsko odjeljenje?

Postojanje dvorane nije nužno za provedbu nastave sportskoga odjeljenja jer oni kod nas pohađaju nastavu kao u svakoj drugoj srednjoj školi, a svoje treninge, odnosno sport kojim se bave, odrađuju u svom matičnom klubu. Ono što je njima kao sportašima prednost jest to da im se prilagođava pristup u radu, tj. s njima se dogovaraju termini odgovaranja i imaju pravo na veći broj izostanaka od onih učenika koji pohađaju redovnu nastavu bilo koje druge srednje škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *