Drugi smo na „Vjeronaučnoj olimpijadi“

Ecia Bat i Ema Elkaz razgovarale su s našom školskom ekipom koja je sudjelovala na „Vjeronaučnoj olimpijadi“. Učenici Ema Pavlović, Karmela Starčević, Lucija Mahovne i Petar Ilak osvojili su odlično 2. mjesto te su u skladu sa svojim uspjehom nagrađeni putovanjima na kojima bi im mnogi pozavidjeli.

Čestitamo vam na izvanrednom uspjehu na natjecanju iz vjeronauka. Kakav je osjećaj osvojiti drugo mjesto na „Vjeronaučnoj olimpijadi“?

Lošije nego prvo (smijeh)! Prvo mjesto promaknulo nam je za svega pola boda!

Bio je to veliki doživljaj zato što naša škola još do ove godine nije sudjelovala na državnim natjecanjima i to je za nas ogroman uspjeh.

Kako ste se osjećali predstavljajući našu školu na tako velikom natjecanju?

Atmosfera je bila jako dobra. Nije bilo kao na ostalim natjecanjima gdje su svi natjecateljski raspoloženi, nego je više vladala prijateljska atmosfera.

Koliko je škola sudjelovalo na natjecanju?

Dvadeset iz kategorije osnovnih škola i dvadeset iz kategorije srednjih škola.

Gdje se održavalo natjecanje i u kojem razdoblju?

U Poreču od 18. do 20. travnja.

Koliko ste se dugo pripremali za ovo natjecanje i tko vam je u tome najviše pomogao?

Pripremali smo se otprilike četiri mjeseca, što je zapravo dosta kratko kada usporedimo s ekipom koja je osvojila prvo mjesto jer su se oni pripremali od rujna. Najviše nam je pomogla vjeroučiteljica Nada Golić, ali su svi ostali nastavnici bili susretljivi jer su nas oslobađali nastave i ispitivanja kada je to bilo potrebno.

Kako su izgledale pripreme?

Tijekom sata vjeronauka učili smo u kabinetu. Morali smo proučiti knjige i skripte za „Vjeronaučnu olimpijadu“ koje izdaje Nadbiskupijski ured, nije bilo nikakvih dodatnih vanjskih izvora.

Jeste li iskusili negativna iskustva ekipnog sudjelovanja na natjecanju, da možda netko nije naučio što je trebao?

Nismo, jer su ulozi bili zaista veliki pa nismo mogli riskirati, a i puno se očekivalo od nas pa nismo htjeli nikoga razočarati.

Kako ste se proveli na natjecanju. Je li bilo druženja i jeste li sklopili nova prijateljstva?

Najviše smo se družili s ekipom iz Podvinja koja je s nama dijelila autobus. Bilo je odlično jer smo na nadbiskupijskoj razini osvojili putovanje, baš kao i na državnoj razini, i jedva čekamo ponovni susret.

Kakva ste putovanja osvojili?

Na državnom natjecanju osvojili smo petodnevno putovanje zemljama Balkana – krajem lipnja idemo u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Srbiju, a na nadbiskupijskoj razini osvojili smo putovanje u Zaton krajem srpnja gdje ćemo provesti tjedan dana.

Jako lijepo! Biste li učenicima mlađih generacija preporučili sudjelovanje na ovakvom natjecanju? Mnogi od njih zapravo misle da je i natjecanje, baš kao i predmet, vrlo lagano…

Željeli bismo ih pozvati da probaju sudjelovati u ovakvom obliku natjecanja jer je gradivo vrlo zanimljivo, natječe se u ekipi i još jedna ogromna prednost je to kad se natječete s prijateljima, kao što je bio naš slučaj, jer steknete nezaboravne doživljaje na zajedničkim putovanjima, dodatno se zbližite i povežete. Jedni drugima smo cijelo vrijeme bili podrška, i tijekom priprema i na natjecanju, a i odlično smo se zabavili.

Zahvaljujemo vam na razgovoru i želimo vam lijep provod i ugodno ljeto te još puno novih doživljaja na zajedničkim putovanjima koja su pred vama! Odmorite se, zaslužili ste! 🙂

Ecia Bat i Ema Elkaz, 5.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *