Novi dom za kajakaše i kanuiste

bili smo na otvorenju

8. ožujka 2019. bio je veliki dan za dva brodska kajak-kanu kluba jer je na taj dan otvoren najmoderniji, najveći i najbolje opremljeni sportski objekt na ovim prostorima. Time su najtrofejniji sportaši grada, kajakaši i kanuisti, napokon dobili svoj novi „kajakaški dom“. Do tada su Kajak-kanu klubovi Olimpik i  Marsonija bili u privremenim prostorima, u limenim kontejnerima i podrumu Sportske dvorane Vijuš. Novoizgrađeni objekt se nalazi nedaleko od rijeke Save , iza nogometnog stadiona, na mjestu nekadašnjeg Kajak-kanu kluba Marsonija.

Kajakaški dom se proteže na dvije etaže, na prostoru od 740 kvadratnih metara. Sadrži teretanu, svlačionice, prostor za masažu, spremište za čamce i radionicu, prostoriju za smještaj gostujućih klubova, terasu i  poslovni prostor za uprave klubova.

Gradonačelnik Mirko Duspara se na otvorenju kluba obratio  sportašima: Na vama je da za par godina kažete da je malo vitrina i da tako opravdate ovo ulaganje grada Slavonskog Broda. Pri tome je mislio na vitrine namijenjene za trofeje i nagrade koje su već sad skoro pune, a uskoro počinju prva natjecanja u kojima se očekuju dobri rezultati.

Za kajak je najbitnija voda, ali prostor je savršen. Takvog nema u Hrvatskoj i prezadovoljni smo, rekao je predsjednik Kajak-kanu kluba Marsonija.

Dobiti ovako jedan objekt zasigurno je najveći događaj u povijesti kajakaštva u Slavonskom Brodu. Odgojeni smo skromno i radili smo u lošim uvjetima. Volja sportaša je bila uvijek najbitnija. Tako je i naš Antun Novaković iz kontejnera došao na vrh svijeta, izjavio je Marko Lipovac, trener Kajak-kanu kluba Olimpik.

Na pitanja o razlogu postojanja dva kluba i mogućnosti ujedinjenja u jedan, trener Olimpika je dao naslutiti da to nije nemoguće: Zbog problema s tadašnjom upravom i uvođenjem politike u sport, podijelili smo se na dva kluba. Kroz sedam smo godina napravili najbolji klub u Hrvatskoj. Kao sportaš spreman sam na ujedinjenje. Za sada ćemo biti u zajedničkim prostorijama, a možda u budućnosti postanemo i jedan klub.

Ovaj Dom će kajakašima i kanuistima biti poticaj za još veće uspjehe, iako se ne mogu požaliti na dosadašnje. Želimo im mnogo dobrih zaveslaja i vjetar u leđa u borbi za medalje u novoj natjecateljskoj sezoni. Sretno!

Tekst: Luka Lipovac. 8.b

Fotografije: iz albuma gospodina Stanislava Sorića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *