Kratkoročni užitak, dugoročni problem

osmaši o mobitelima

Tijekom druge školske zadaće osmaši su razmišljali o ovisnostima mladih. Većina učenika je na ljestvici ovisnosti na prvo mjesto smjestila – ovisnost o mobitelima. Donosimo nekoliko citata iz njihovih tekstova.

Svaki slobodni trenutak je uz njega
Svaki slobodni trenutak uz mobitel

Mladi nisu svjesni koliko loših posljedica te ovisnosti nose. Nisu svjesni da te ovisnosti pružaju kratkoročne užitke i dugoročne probleme.                                                                  (Noa Kozina, 8.b)

Vjerujem da svi barem triput dnevno čujemo od roditelja, bake, djedova kako govore da u njihovo vrijeme nije bilo mobitela, nego su cijeli dan boravili vani, družili se, pomagali roditeljima. To nas puno ne zanima. Prva ja to ne radim, nego preokrenem očima i zatvorim vrata sobe. Na jedno uho nam uđu, a na drugo izađu njihove riječi. To ne bi trebalo biti tako Trebali bismo ih stvarno poslušati jer su ipak stariji i iskusniji. (Magdalena Nujić, 8.a)

U vrijeme kada smo mi bili mali, po cijele dane smo boravili vani i igrali se, a danas manja djeca znaju više od nas o mobitelima, igricama. Ja osobno, kada sam bila mala, nisam znala ni za PS4, mobitele… Uvijek sam se mislila na igru: kada ću ići van? Što ću raditi vani? Tko će sve izaći i igrati se s nama? Danas rijetko tko da je vani da se igra, a ako slučajno djeca i izađu van, budu na mobitelima.                                                               (Katarina Divić, 8.b)

Pripremio: Teo Benković, 8.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *