Moj kameleon Ranko

Matija kameleon
Matija i Ranko

Kada biste trebali pogoditi kojega ljubimca imam, sigurno biste pogriješili. Naime, on je rijedak i neobičan i zato ću vam ga predstaviti. Moj ljubimac je kameleon. Ime mu je Ranko. Malo je divlji, ali je zato zanimljiv i poseban. Šarenih je boja, a ako niste znali, boje koristi za komunikaciju. Ako je ljut, potamni i dobije crne točkice, a kada je zadovoljan, dobije lijepe zelene šare. Ima veliku i lijepu krijestu koja sliči na irokezu. Jako je snalažljiv i spretan, pogotovo kada hoda po kući. Zna se sakriti iza trosjeda pa ga tražimo cijeli dan, a kad ga nađemo, on kao mali električar prtlja po utičnici. Voli se penjati što više – kad se popne na moju ruku, želi i na glavu. Penje se gore pa se spušta dolje, a najdraže mu je mjesto svijećnjak. Nekad se želi popeti na akvarij s ribicama, a volio bi on i ići  gore na kat, ali mu ne dopustimo. Najsretniji je kada hoda po kući. To mu je najveći korak u pripitomljavanju zato što su kameleoni životinje koje vole samoću i ne vole da ih se uznemirava. Kada poželi, sam se zna vratiti u terarij.

Nikad nije ljepši nego kad spava. Tada je prekrasne zelene boje i slatko uvijenoga repa.  Jede živu hranu, npr. cvrčke, crve i žohare, a ljeti mu hvatamo muhe. Najljepša mu je boja svijetlo-zelena koja podsjeća na žutu. Volimo ga promatrati, no kada mu se približiš, poželiš da to nikad nisi napravio jer, kada on sikće, od straha možeš završiti na leđima. Zna biti strašan, no meni je ipak sladak. Uvijek ću ga voljeti jer sam ga zapravo prvi pripitomio. Prvi sam ga dirao i prvi sam mu dao jesti iz ruke. Najljepši mi je trenutak kada mi je prvi put bio na ruci. To vam se možda ne čini posebnim, ali ako znate da je on vrlo plašljiva i  čudna životinja, onda vam je jasno da je to velika stvar.  Još jedna posebnost kod kameleona jest da mu se oči mogu okretati na sve strane. Kameleoni u prirodi žive u vlažnim područjima pa ga moramo prskati vodom tri-četiri puta na dan. To mu pomaže kada se presvlači, tj. kada mu se koža skida jer raste. Jede jednom na dan, može pojesti šest malih crva, dva cvrčka ili jednog žohara. Ima tek nešto više od jedne godine. Izabrao sam kameleona jer su fora i vrlo zanimljive životinje. Za mene, on je poput čovjeka i dobrog prijatelja.

ZANIMLJIVOSTI:

Nekada su ljudi mislili da se kameleoni hrane zrakom.

U hrvatskom je jeziku u prošlosti za kameleone postojao izraz „jakrep“ (jak rep). Rep im je zaista vrlo snažan i repom mogu držati cijelu svoju težinu kada vise naopačke. Ranko u tom položaju najčešće jede.

Kameleoni imaju jako dugačak jezik- čak trideset centimetara. Ispruže ga cijeloga kada hvataju hranu.

Oči mogu okretati za 360 stupnjeva (puni krug). Najsmješnije je što može jednim okom gledati u jednu, a drugim u drugu stranu.

Kameleoni mijenjaju boju kako bi se prilagodili okolišu, ali to ne znači da može postati crven ili ljubičast. Boje su im smeđe, zelene, žute, mogu imati i crvene i plave šare, ali to ovisi o vrsti. Najčešće boje mijenjaju prema raspoloženju. Ženke imaju manje boja nego muški kameleoni.

Na glavi imaju krijestu koja je kod mužjaka veća, a kod ženki vrlo mala.

Matija Kosijer, 5.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *