Mediji (ni)su loši

Koliko vremena ulažemo u medije

Petaši vodili medijski dnevnik kako bi osvijestili koliko i uz koje sadržaje provode svoje vrijeme

Peti razredi naše škole na satu hrvatskog jezika imali su zadatak pod nazivom Medijski dnevnik. Šest dana trebalo je pratiti koliko vremena provodimo na različitim medijima. U tablicu smo upisivali koliko točno vremena u danu smo proveli na: mobitelu, računalu, igraćoj konzoli, gledajući TV, čitajući knjige/časopise, slušajući radio i slično. Svoje dnevnike smo izložili u galeriji medijskih dnevnika, a onda su naša učiteljica i prijatelji iz razreda  pogledali  sve dnevnike, zapisali komentare te donijeli nekoliko zaključaka.

Zaključili smo da prosječno sedam sati dnevno provedemo uz neki od medija. Neke učenike roditelji kontroliraju i ograničavaju im vrijeme koje provode uz njih. Vikendom se, kada se ne ide u školu i imamo manje učenja i izvanškolskih aktivnosti, to vrijeme i poveća. Primijetili smo da najviše vremena provodimo na internetu uz mobitel i(li) računalo, većina dječaka čak i više vremena provodi igrajući igrice, a na trećem mjestu je tek gledanje televizijskoga programa. Glavni razlog zašto smo uz medije je svima zabava. Dok ih naši roditelji prate da bi se informirali, mi se njima služimo u tu svrhu najčešće kada moramo pripremiti neku zadaću za školu. I dakako tada i učimo, obrazujemo se preko medija. Gledajući neku emisiju na TV-u ili čitajući na internetu, možemo puno naučiti o drugim zemljama, biljkama, životinjama, glazbi, kulturi… Knjige se rijetko čitaju. Većina je tijekom tih šest dana čitala lektiru i to tako da se svaki dan knjiga čita po trideset ili šezdeset minuta. Časopise gotovo i ne kupujemo/čitamo, fotoaparat rijetko tko ima jer nam je dovoljan onaj na mobitelu. Radijski program gotovo nitko ne sluša, kao i glazbu s cd-a, mp3-a, a i filmovi se gledaju preko tv-a ili interneta, a ne s dvd-a.

Složili smo se da bismo mogli više vremena provoditi vani, igrajući se s prijateljima, no to ne znači da je vrijeme uz medije loše potrošeno. Mediji su istovremeno i zabavni i korisni, samo je potrebno dobro rasporediti vrijeme i birati sadržaje koje gledamo i čitamo.

Sara Krajtner, 5.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *