Najduži štrajk u Hrvatskoj

Dosta je nepravde, a i štrajka

Prvih dana dok je trajao cirkularni štrajk, bilo je to nama učenicima zanimljivo. Nagađali smo koji je dan naša županija na redu za štrajk nastavnika i ostalih djelatnika škole i slavili čak ako smo taj dan imali predmete koje manje volimo, a pogotovo ako se datum preklopio s ispitivanjem ili testom. Budući da nastavnicima Vlada Republike Hrvatske nije ispunila tražene uvjete, počelo se štrajkati svaki dan – do ispunjenja zahtjeva.

“Za štrajk sam se odlučila jer smo svi štrajkali. Nisam bila svjesna da će tako dugo trajati, ali nismo odustajali dok nismo ostvarili naše ciljeve – povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11%,” izjavila je Martina Čmelješević, naša nastavnica matematike koja je sudjelovala na oba prosvjeda u Zagrebu. Štrajk je počeo 10. listopada 2019. , a završio 2. 12. 2019. što je ukupno 36 radnih, a 15 nastavnih dana. Nastavnica mi je ispričala kako je tih dana bila odlična atmosfera u zbornici naše škole, a dio nastavnog osoblja je putovao i u Zagreb na prosvjede. Također su se pridružili prosvjedu radnika Đure Đakovića u našem gradu pred zgradom Županije kako bi im pružili podršku.

Moglo se čuti među nastavnicima da je štrajk pravi primjer Građanskoga odgoja kako se bori za svoja prava. Nastavnicima je bilo dosta nepravde. Nama učenicima je na kraju bilo dosta štrajka jer će se sada skratiti zimski i proljetni praznici, a nastava produžiti do 25. lipnja 2020., ali nam je drago da su se uspjeli izboriti za ono što su željeli.

Sara Krajtner, 5.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *