OSVRT NA NETFLIXOV HIT FILM: Enola Holmes, detektivski film o sestri Sherlocka Holmesa

Enola Holmes je igrani film snimljen po uzoru na knjigu Misterije Enole Holmes. Arthur Conan Doyle, koji je napisao romane o Sherlocku Holmesu, nikada nije spominjao njegovu sestru Enolu Holmes. Enola je zapravo iz romana autorice Nancy Springer. Film se počeo prikazivati 23. rujna 2020. godine i traje 123 minute. Može se pogledati u kinima i na Netflixu, visokobudžetni je film jer je njegova produkcija koštala oko 216 milijuna dolara. Redatelj ovog avanturističkog i kriminalističkog filma je Harry Bradbeer, a glavni glumci: Millie Bobby Brown (Enola Holmes), Henry Cavill (Sherlock Holmes), Louis Partridge (Tewkesbury), Sam Claflin (Mycroft Holmes), Helena Bonham Carter (Eudoria Holmes)…

Radnja filma se odvija u viktorijanskoj Engleskoj, u devetnaestom stoljeću. Film započinje oko Enolinog šesnaestoga rođendana. Toga jutra, kada se Enola probudila, majka joj je nestala. Budući da je Enola bila maloljetna, netko je trebao preuzeti skrb za nju, stoga su njezina braća Sherlock i Mycroft, došli kući. Enola ih nije dugo vidjela te je nisu odmah prepoznali jer nije izgledala kao tipična pristojna mlada dama toga doba. Braća se nisu odmah složili oko daljnjeg odgoja i obrazovanja svoje sestre i dok je Mycroft bio za stroga pravila, Sherlocku je bilo posve svejedno. Razočarana Enola bježi od braće i svoje već unaprijed odlučene sudbine. Enola susreće mladića/plemića Tewkesburya, koji je također pobjegao od kuće i njih dvoje prolaze kroz razne avanture. Enola pokazuje svoju sposobnost zaključivanja i rješavanja logičkih zagonetki kao i sposobnost vladanja borilačkim vještinama kojima ju je majka od rođenja podučavala. Sherlock ubrzo saznaje koliko je njegova sestra bistra i sposobna te odlučuje preuzeti skrb o njoj. Stariji brat, uz pomoć policije hvata Enolu i stavlja je u djevojačku školu. Enolu spašava Tawkesbury i njih dvoje odlučuju riješiti i njegov problem. Radnja postaje sve zanimljivija, a i Sherlock postaje sve više iznenađen sposobnostima svoje mlađe sestre, čak bi mogli reći i očaran. Naglasila bih kako u ovom filmu prevladava napeta atmosfera i gledatelja stalno očekuju iznenađenja.

Karli i mami zajednička je ljubav prema filmu

Radnja se odvijala i u unutarnjem (npr. Enolina kuća, djevojačka škola, Basilweather Hall, Takesweburyev dom) i u vanjskom prostoru kao što je prekrasna ruralna Engleska, Covent Garden, park i šuma oko Basilweather Halla. Kostimografija je bila maštovita, primjerena viktorijanskom dobu gdje Enola nosi prelijepe haljine, neobične šešire i cipele sa čipkom, dječačka odijela dok je provodila svoja istraživanja kao i tipičnu školsku uniformu.

Po meni, glumci su izvrsno odigrali svoje uloge. Istaknula bih glumce koji su glumili Enolu, Sherlocka i Taweksburya. Glumica koja je utjelovila lik Enole, Millie Bobby Brown, je poznata po neobičnim ulogama. Savršeno je dočarala Enolin osebujan karakter. Prikazana je kao moderna tinejdžerica u vremenu kada žene nisu imale pravo glasa niti ih se pitalo za mišljenje te je sami lik Enole probudio u meni neočekivan otpor prema konzervativnim pogledima na svijet. Kod glumca koji je predstavio lik Sherlocka mi se sve svidjelo jer ga glumi Henry Cavill. Na šaljiv način je predstavio uštogljenog i bezosjećajnog Sherlocka. Taweksburya glumi Louis Partridge koji je također fantastično odglumljen i predstavlja tipičnog plemića viktorijanskog doba, koji se ipak razvojem radnje mijenja i razvija iz neutralnog u pozitivnog lika koji uz Enolu nosi radnju filma.

Film Enola Holmes bih preporučila svim uzrastima osim djeci mlađoj od deset godina zbog scena nasilja. Smatram kako bi svima koji ga pogledaju ovaj film bio lagan i jednostavan te bi nakon njega poželjeli rješavati zagonetke i križaljke. Film mi je bio zanimljiv jer sam ga gledala s mamom koja voli sve vezano uz Sherlocka Holmesa i viktorijansko doba te smo mogle zajedno komentirati likove, radnju i uspoređivati knjige i serije o Sherlocku i njegovim pustolovinama. Pogledale smo ga nekoliko puta i željno smo iščekivale njegovu premijeru na Netflixu. Naravno, planiram ga i sama ponovno pogledati. Kako i sama Enola kaže svi bi se trebali veseliti novim mogućnostima u našim životima, neprestano pokušavati biti uzbuđeni, a ne uplašeni i razočarani s onim što se nalazi ispred nas. Trebamo ići naprijed, u susret životu koji nikoga ne čeka.

Karla Vujčić, 8. a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *