Moj brat Marko – vrhunski kajakaš

Intervju s Markom Lipovcem

Trideset puta osvojio je naslov prvaka Hrvatske u raznim disciplinama – od maratona na 20 kilometara do sprinta na 200 metara. Čitav niz godina u sastavu reprezentacije nastupao je na mnogim međunarodnim natjecanjima.  Jedan je od najtrofejnijih sportaša našega grada i županije. On je kajakaš Marko Lipovac, bivši učenik naše škole i moj brat.

Marko, kakav si bio učenik i koji predmet ti je bio najdraži?

Ako gledamo sve razrede i izračunamo prosječnu ocjenu, bio sam vrlo dobar učenik. Najdraži i najzanimljiviji predmet bila mi je povijest. Vjerojatno zbog načina na koji je nastavnik Mađarević predavao gradivo.

Kada si počeo trenirati kajak?

Bilo je to 1999. godine s 13 godina. U Kajak-kanu klub Marsonia upisao me je otac u kojemu je on tada bio trener.

Zašto si se odlučio za kajak?

S obzirom da mi je otac bio dugogodišnji kajakaš, a jabuka ne pada daleko od stabla, bilo je logično da ću i ja postati kajakaš.

Je li kajak tvoj prvi izbor?

Ne. Najprije sam trenirao nogomet, zatim košarku. Kajak je moj treći izbor. Treća sreća…

Kakvi su bili počeci tvog treniranja kajaka na vodi?

Bili su zanimljivi. Prilikom svakog sjedanja u čamac uredno sam završavao u vodi. Samo sam ravnotežu morao svladavati barem tjedan dana.

Kakve su ti uspomene na prvo natjecanje?

Prvo natjecanje bilo je u Sisku 1999. godine. Iste godine sam počeo trenirati, pa je i bilo za očekivati da ću biti posljednji.

Ispričaj nam kako je tekao tvoj sportski put nakon tog prvog natjecanja.

Svakodnevno sam trenirao, pa su i rezultati bili sve bolji. 2001. godine na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu ostvario sam prvi uspjeh. U kategoriji mlađih juniora (15 i 16 godina) osvojio sam 2. mjesto u kajaku dvosjedu na 1000 metara. Sezona koja mi je posebno ostala u sjećanju je 2004. kada sam osvojio tri naslova prvaka države. Iste godine prvi put sam nastupio i za reprezentaciju Hrvatske. Najuspješnija sezona za mene je bila 2011. Te godine nisam izgubio niti jednu utrku na nivou države, a na međunarodnim natjecanjima ostvarivao sam plasmane u B-finalima (od 10. do 18. mjesta). Na Europskom prvenstvu u Srbiji bio sam 12. Kao i svakom sportašu tako je i meni najveći san bio nastup na Olimpijskim igrama. 2012. godine na natjecanju u Poljskoj održavale su se kvalifikacije, ali nažalost jak vjetar i valovi na samoj utrci stajali su me lošeg plasmana, a time i neispunjene norme za Olimpijadu.

Za svoje uspjehe u sportu primio si i nagrade grada i županije ?

Da. Pet godina zaredom proglašavan sam  najboljim sportašem županije, a tri godine proglašavan sam najboljim sportašem grada. Za svoje sportske uspjehe i za izuzetan doprinos u promociji grada i županije izvan granica Hrvatske nagrađen sam i godišnjim nagradama grada i županije: Štitom Berislavića i Zlatnom kovanicom.

Danas si i trener u Kajak kanu klubu Olimpik?

Kajak-kanu klub Olimpik osnovan je 2012. godine i od tada treniram mlađe dobne skupine. Mnogo o trenerskom poslu učim od oca koji je trener juniora i seniora u našem klubu. Od njega zaista mnogo mogu naučiti jer je njegov rad vidljiv po uspjesima našega najboljeg hrvatskog kajakaša, viceprvaka svijeta i europskog prvaka u juniorskoj kategoriji Antuna Novakovića. Veseli me trenerski rad. Svaki uspjeh mojih, da tako kažem učenika, je i moj uspjeh i potvrda da sam na dobrom trenerskom putu. Naravno da se svi borimo biti među prva tri najbolja jer tako se najčešće određuje nečija uspješnost. Međutim uspjeh nije samo to. Uspjeh je i ne odustati, dati sve od sebe i odveslati utrku do kraja.

Zašto bi preporučio kajak kao sport kojim bi se mladi trebali baviti?

Svaki sport je dobar izbor, zato treba poticati djecu da sama izaberu sport koji im se najviše sviđa. Zašto izabrati kajak? Kao prvo, većina treninga odvija se vani, u prirodi, a kao drugo, istaknuo bih da trening kajakaša nije samo veslanje, nego obuhvaća i trčanje, plivanje i vježbanje u teretani. Kajak je vrlo kompleksan i zahtjevan sport koji utječe na razvoj cijelog tijela. Mislim da su to dobri razlozi zašto trenirati kajak.

Luka Lipovac, 5.b

Fotografije su iz privatnoga albuma obitelji Lipovac.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *