TJEDAN MINDFULNESSA: Biti ovdje i sada

Nakon edukacije u Sevilli u sklopu Erasmus+ projekta Korak prema izvrsnosti naše učiteljice Lucija Lebić, Martina Čmelješević i Kristina Ivančuk organizirale su od 2. do 6. svibnja 2022. Tjedan mindfulnessa u školi. Pripremile su razrednike za radionice na satu razrednika, a za svaku su generaciju zajednički vodile radionice s tehnikama mindfulnessa.

Mindfulness je svjesnost koja nastaje usmjeravanjem pažnje na određeni način, na trenutno iskustvo onakvo kakvo jest. Svima daje mogućnost izbora. To je mudra akcija temeljena na svjesnoj odluci, a ne automatska reakcija. Mindfulness tehnike nam poboljšavaju pažnju, pamćenje, pomažu nam utjecati na naše osjećaje i ponašanja, spavanje, odnose s drugima, samoprihvaćanje, samopouzdanje te kvalitetu života što je dokazano u brojnim istraživanjima.

Navest ću nekoliko primjera, tj. savjeta kad smo usredotočeni na sad i ovdje:

Kada imaš neki problem, nemoj ga neprestano u svojoj glavi analizirati i nemoj ga prepričavati iznova i iznova. Gledaj rješenje, a ne problem. TI BIRAŠ u što ćeš se zagledati.

Upravljaj svojim mislima. Nemoj slušati tuđe misli kad osobe nisu kraj tebe. Pogotovo ako te uznemiruju.

Nemoj nagađati kako će se dogoditi u budućnosti nešto čega se bojiš. Izaberi primijetiti ono čega ima u ovom trenutku i ne izmišljaj ono čega nema. Vrlo često situacija ne bude nimalo ružna koliko je mi ružnom zamišljamo.

Raduju nas igrice i metode poput ovih u Tjednu mindfulnessa i nadamo se da će ih biti još.

                                          Tekst: Lucija Kovačević, 5.b 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *