LEGENDE 4.B: Maštali o postanku grada i oslikavali ga

Brod

          Talijanska ribarica krenula je u potragu za ribom. Pretraživali su Panonsko more, ali se more počelo sušiti. 

          Nakon mjesec dana traženja odu spavati, a ujutro se nađu na kopnu. Vidjevši različite  kulture, krenu istraživati kopno i zapute se natrag u Italiju. Slavo zamoli kralja da ode s njim posjetiti zemlju. Kada dođu, kralj i Slavo ugledaju nešto novo… rijeku. Kralj je vidi i izusti samo jednu riječ – Sava. I tako rijeka dobije ime rijeka Sava. Nakon godinu dana kralj se odluči preseliti. Slavo i ribari zamole kralja da se zemlja zove po njemu i brodu. Kralj na to pristade i tako nastane Slavonski Brod. Nakon toga kralj sagradi tvrđavu i dvorac. 

        Mjesto postade tako lijepo da ga je svako carstvo željelo za sebe i nastade puno ratova. I dan danas postoji tvrđava, ali dvorcu nema ni traga.

Eva Baričević, Marta Kučinić, Antun Matijević i Noa Ogrizović

Slavonski Brod

          Prije nekoliko stoljeća živio je jedan kralj. Htio je imati svoj grad. 

         Razmišljao je i sinula mu je ideja da sagradi Slavonski Brod. Pogledao je kroz prozor i vidio dva napuštena lava. Nahranio ih je sirovim mesom i izdresirao ih je pa su naučili raditi akrobacije. Akrobacijama koji su radili lavovi pozvali su ljude da dođu u grad. Uskoro su se ljudi  doselili u Slavonski Brod. Lavovi su radili još bolje i uspješnije akrobacije i privukli još više ljudi. 

          Slavonski Brod postoji i dan danas!!!

Petra Janjatović, Ivano Katanić, Antonio Marković i Marta Raguž

Savanka i Slavkomir

           U vremena hrabrih ratnika nije bilo lako preživjeti.

          Živio jednom jedan ratnik po imenu Slavkomir.Svi su ga zvali Slavko. Živio je u Zlatogori koja je bila puna opasnosti. Svakim danom su bile nepodnošljive vrućine, a noću su napadale noćne zvijeri. Slavko je jednoga dana odlučio otploviti. Na brodu je upoznao djevojku po imenu Savanka. Odmah se zaljubio u nju i ona u njega. Jedne olujne noći munja je udarila u brod i svi su se utopili osim Slavka. Savankinu dušu su odnijeli valovi. Slavko je plivao i plivao dok nije ugledao kopno.

           Na kopnu je ugledao narod koji je bježao od medvjeda. Spasio ih je, te su mu oni bili zahvalni. Iz zahvalnosti nazvali su mjesto Slavonski Brod. Prema legendi Slavkova i Savankina  duša još kruže oko Slavonskog Broda. 

Nela Aladrović, Šimun Čonka, Jakov Jašarević, Karla Jelčić i Anđa Kovačević

Naslovna ilustracija: Ivano Katinić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *