PARLAONICA U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Misli na sebe – čitaj bilo što

Što je parlaonica? To se pitanje pojavilo u mislima mnogih osmaša kada su čuli da će 15. studenoga 2022. godine sudjelovati na njoj u Gradskoj knjižnici uz Mjesec hrvatske knjige. Jednostavnim riječima parlaonica je oblik rasprave u kojoj afirmacijska i negacijska strana zastupaju suprotne stavove o zadanoj temi.

 I došao je 15. studenoga 2022. kada su se mišljenja podijelila i suprotstavili 8.a i 8.b Osnovne škole Antuna Mihanovića Slavonski Brod. Tema je glasila Misli na sebe – čitaj bilo što. 8.a je kao afirmacijska skupina smatrao da je čitanje knjiga, članaka, plakata, bilo kakvoga teksta raznolikih tema i sadržaja vrlo bitno jer je to jedan od rijetkih načina da doživimo stvarni svijet bez ružičastih naočala. 8.b je negirao takav stav i dokazivao da mnogi ljudi nisu dovoljno jaki za tekstove teže od teških zgrada, tj. knjige i članke s teškim temama (rat, nasilje, samoubojstvo, depresija, veličanje negativnih povijesnih ličnosti…).

 Parlaonicu su vodile knjižničarke Matea Žilić i Iva Šokčević, a u raspravu su se poticajnim pitanjima i mišljenjima uključivali i članovi povjerenstva: novinar Ivan Baričević, profesorica Silvija Grgurić i blogerica Maja Gelemanović. Na kraju parlaonice su odlučili da su obje skupine pobjednici. Nekoliko djevojaka 8.a su možda imale jače i raznovrsnije argumente, ali se u 8.b uključila većina učenika u raspravu i vrlo strastveno su branili svoje stavove. Sigurno je da smo svi mi moralni pobjednici jer je uloženo puno truda, želje i volje za sat vremena našega druženja i učenja.

Za kraj i vama postavljam pitanje – koje je vaše mišljenje: treba li čitati bilo što ili neka djela ipak treba cenzurirati za određenu dob ili općenito za sve?

 Tekst: Sara Krajtner, 8.a

Fotografije: Marija Čalušić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *