Koliko roditelji imaju vremena za nas

0 Naši roditelji
Pune tribine tijekom karaoka – naši roditelji znaju što je bitno djetetu

Živimo u vremenu u kojemu posao i karijera igraju veliku ulogu u životu naših obitelji. Posao je često prepreka provođenju vremena roditelja s vlastitom djecom.

Djeca su blago i zaslužuju pažnju i brigu. Često predugi radni dani to i ne dopuštaju, što izaziva tugu među djecom. Roditelji rade gotovo cijeli tjedan, neki jer su zarobljeni karijerom, a neki jer ih poslodavci izrabljuju, a oni se boje otpuštanja. Danas je još više, prvenstveno očeva, na terenu u drugim zemljama, stoga ih nema i nekoliko mjeseci. Nerijetko roditelji s djecom popričaju tek navečer, ili samo kada ih voze na trening. To djecu tjera da ranije odrastu i postanu ranije samostalnija. Upravo zbog toga, djeca cijene svaki trenutak proveden s roditeljima. Vesele se zajedničkom gledanju filmova uz kokice, igranju društvenih igara… Roditelji mogu biti veoma sretni i zadovoljni ako njihovo dijete razumije da se roditelji trude i žrtvuju za njih, da bi njima bilo bolje.  Nažalost, učinak može biti i suprotan: neka djece su usamljena i nitko im ne pomaže oko učenja i škole. Postaju nedisciplinirana pod nastavom i pokušavaju privući pažnju i ljubav na neprimjeren način.

Posao je često prepreka u obiteljskim odnosima. Roditelji bi trebali imati vremena i za posao i za djecu, kojoj nikako nije lako odrastati sama.

Ines Šimunović, 7.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *