Biciklističke zgode Hlapića i Lime

hil
Lima i Hlapić u talijanskoj Liguriji, raju za bicikliste

Hrabri dečki Krešimir Herceg (Lima) i Filip Mrvelj (Hlapić) obučeni kao Lima i Hlapić krenuli su 19. svibnja 2015. biciklima od Slavonskog Broda do Toulona u Francuskoj u kojem se u svibnju 2015. održavao International festival de street painting. Lik šegrta Hlapića izabrali su radi promoviranja našeg grada i djela Ivane Brlić-Mažuranić. Filip je ulični 3D umjetnik, oslikao je sad već izblijedjelo brodsko Malo gradsko kupalište, a Krešimir je član Udruge Lima koja se bavi promidžbom biciklističkoga turizma, naš bivši učenik i sin naše nastavnice Kate Herceg. Udruga Lima redovito organizira biciklistički maraton Mali Pariz – Klakar u kojem sam i ja sudjelovao 2014. godine.

Putovali su kroz Italiju do Francuske. Dio novca su dobili od Turističke zajednice grada Slavonskog Broda. Krenuli su ispred kafića Mojster, ili kako to oni kažu od majstora Lazonje. Imali su poteškoća oko raspakiravanja bisaga. To su putni spremnici na biciklu ili motoru. Njihove su bile teške 20 kg. Na putu su sretali dobre ljude. Prva stanica im je bila Hrvatska Kostajnica, druga Ogulin, treća Rovinj. U Italiji su krenuli iz Venecije, a vozili su se autoputom i pokisli jer nisu imali odgovarajuće kabanice. Vrijeme se popravilo kada su izlazili iz grada Piacenza. Oduševila ih je talijanska pokrajina Ligurija izvrsnim biciklističkim stazama, a zatim i svojom ljepotom francuska Azurna obala. Za ulaz u Toulon su izabrali put preko brda Provanse kroz vinograde jer su cijelo vrijeme pratili obalu. Ušli su kao pobjednici i osjećali  se kao rimski vojnici. Nisu osjećali umor iako su putovali jedanaest dana biciklima i prešli 1400 km.

Kako sam ja to sve saznao? Pogledao sam dokumentarni film Biciklističke zgode Hlapića i Lime redatelja Berislava Petrovića. Premijera filma održala se 5. veljače 2016. u Centru mladih našega grada. Dokumentarac mi se sviđa jer je na zanimljiv način prikazan težak put i jer i ja jako volim voziti bicikl. S njim redovito idem na treninge i u glazbenu školu. Samo me zanima je li njihov kolega iz filma (pisac i tata Ivan naše osmašice Olje Lutz) pojeo kremu za hemeroide?

Adam Akšamović, 5.b

Fotografija: Hlapić i Lima

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *