Zašto je važno brzo čitati

Čovjek je biće s nevjerojatnim potencijalom za učenje. Ako bismo razmišljali o tome koje je umijeće najvažnije za učenje, što je to što daje temelj za sve ostalo učenje, morali bismo se složiti da je to čitanje. Ako znamo čitati, vrlo lako ćemo pronaći sve što nas zanima i naučiti sve ono što ne znamo.

Isto tako je važno postići određenu brzinu čitanja kako ne bismo previše vremena proveli čitajući umjesto učeći ono što nas zanima. Zbog toga u našoj školi svake godine provodimo  mjerenje brzine glasnog čitanja u 3. i 4. razredima. U 3. razredu se provodi kako bi se snimila postojeća situacija i dale upute učenicima za poboljšanje tehnike čitanja. U 4. razredu se snima napredak. Velika većina učenika napreduje i čita puno brže u 4. razredu.

U 3. razredima prosjek pročitanih riječi u minuti je oko 70, a u 4. oko 80. Rekorder 4. razreda je 2012. bio 4. a razred (sadašnji 7. a) s pročitanih 95 riječi u minuti. Od učenika rekorder je Neva Galeta koja je prošle godine u 4. razredu pročitala 124 riječi u minuti. Bilo bi zanimljivo saznati njezinu tajnu brzog čitanja.

Ivana Matić, prof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *