Prestanite nas trovati

Prosvjed za čist zrak

Rafinerija u Bosanskom Brodu radi već osam godina i onečišćuje zrak. Zbog onečišćenja zraka mnogi  su susjedi rafinerije oboljeli. Prosvjed za čist zrak u našem gradu održan je 24. studenoga 2016. na našem Korzu, a okupilo se nešto više od četiri tisuće Brođana. Prosvjed su organizirale ekološke skupine: Građanska inicijativa za čisti zrak, “Brođani za Brod” i “Kad ako ne sad, Brođani, ne dajte da nas truju”. Zahtjeva Brođana je mnogo, ali onaj glavni je – da prestane trovanje.

Naša škola također je sudjelovala u prosvjedu. Neki od nas su napravili  transparente sa zanimljivim porukama. Nosili smo ih kroz grad i visoko držali na prosvjedu. Bilo  nam je odlično jer smo se osjećali ponosno izvikujući: Nema predaje! Za Brod spremni! te još mnoge druge poklike na koje su nas pozivali voditelji prosvjeda, a i mogli smo se zabaviti uz nastupe brodskih izvođača: Ire (Irena Kladnik) i Mrlleta, bendova Zimmerfrei, Kontraefekt i Kings.

Svi se Brođani trebaju aktivirati za bolju budućnost našeg grada, tj. nas samih. Svakim danom sve više nas truju zrakom koji udišemo. Moramo naći izlaz iz tog problema. Važno je misliti na budućnost koju mnogi neće imati ako se ne budimo sami borili i natjerali one koji odlučuju da nešto poduzmu.

Ina Kauzlarić, 8.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *