VIII. Brodska škola fizike

U Gimnaziji „Matija Mesić“ 8.travnja 2017. održala se, po osmi puta, Brodska škola fizike. Učenici su dolazili iz raznih osnovnih i srednjih škola naše županije, a u pratnji sa nastavnicom Željkom Kačar išli su neki učenici sedmih i osmih razreda naše škole.

Dolazak je bio dogovoren za 9 sati i 10 minuta,a nakon pozdravnih riječi,dobili smo programe,uslikali zajedničku fotografiju te krenuli sa radionicama. Svaka radionica je trajala 45 minuta,a na kraju je bilo i predavanje. Imali smo tri radionice, a prvu nam je vodio profesor Bojan Pavelić, nastavnik u Osnovnoj školi „Ivan Mažuranić“ u Sibinju. U njegovoj radionici ponovili smo o određivanju konstante elastičnosti opruge. Druga radionica bila je „Zabavna fizika“, a vodila ju je profesorica Ivana Ergotić,  nastavnica u dvije Brodske škole;OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ „Dragutin Tadijanović“. Kroz tu radionicu, vidjeli smo gdje se sve nalazi fizika u svakidašnjem životu, te smo imali zanimljive primjere koje smo imali mogućnost i sami isprobati. Treća radionica bila je na temu „Astronomije za nas“, a priredili su je „Mali astronomi“ tj. učenici gimnazije. Pokazali su nam razne planete i zviježđa, a od njih smo mogli dobiti i razne informacije o upisima u gimnaziju,predmetima…o svemu što nas je vezano za školu zanimalo,jer naši upisi su „pred vratima“ te se treba informirati. Treći krug vodili su učenici „GLOBE programa“. Tema je bila „Znatiželjni oblaci“. Kada smo završili s radionicama, imali smo i predavanje na temu „Mehanika loma i integritet konstrukcija kroz vrijeme“ koje je održao prof. dr. sc. Dražan Kozak.

U svakom slučaju, bilo je to zanimljivo subotnje poslijepodne, na kojemu smo puno toga naučili te smo vidjeli da fizika nije samo ono što učimo na satu, već i ono s čim se susrećemo svaki dan.

Franka Činkl, 8.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *