Globovke 2. u Hrvatskoj

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

I ove godine naša škola je imala priliku sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola. Smotra i natjecanje su se održali u Zadru, u razdoblju od 15. svibnja do 17. svibnja 2017. Našu školu su predstavljale učenice: Hana Ćerić, Karmela Starčević i ja, Sara Lujić. Mentorica nam je bila nastavnica Jadranka Horvat.

Na orijentacijskom natjecanju smo se izborile za 2. mjesto, a naš projekt, koji smo radili u suradnji s OŠ „Dragutin Tadijanović“, nagrađen je u skupini meteorologije.

Naša škola je jedna od prvih hrvatskih škola koje su se uključile u GLOBE program (1996.). Sudjelovali smo na 20 državnih natjecanja, uključujući ovogodišnje. Dobili smo i priznanje za kontinuitet u radu, tj. za 20 godina aktivnog sudjelovanja na što smo jako ponosni.

Krenuli smo 15. svibnja 2017. u 6 sati. U autobusu su nas već dočekali Osječani. Osim nas, na državno natjecanje išle su još dvije brodske škole: OŠ „Đuro Pilar“ i Gimnazija Matija Mesić. Ispočetka nikog nisam znala, ali kako je vrijeme prolazilo upoznala sam se s djevojkama koje idu u OŠ „Đuro Pilar“. Kada smo stigli u Zadar, odmah smo išli na otvorenje Smotre. Nakon toga je slijedila prezentacija projekata. Imale smo veliku tremu. Dobile smo dosta pohvala u vezi projekta. Najviše me iznenadila pohvala od najstrožeg člana povjerenstva. Tek oko 18.30 smo stigli u naš smještaj. Bili smo smješteni u Omladinskom hostelu Zadar. Svi smo bili umorni i brzo nakon večere smo otišli spavati.

Idući dan bio je najbolji dan boravka u Zadru. Odmah ujutro krenuli smo s orijentacijskim natjecanjem. Natjecanje je bilo smješteno na plaži. Moralo se trčati od postaje do postaje. Na svakoj postaji smo dobile zadatke koje je trebalo riješiti. Malo je reći da sam bila uzbuđena. Orijentacijsko je odlično prošlo i bile smo zadovoljne. Za nagradu smo se otišle okupati u moru. O tome sam maštala tijekom cijelog puta. U sobi nas je bilo šest cura, tako da su nam se i ostale tri cure pridružile. Poslije večere smo imali privatan koncert jer su dečki iz Daruvara ponijeli gitaru, harmoniku i sintisajzer. Taj dan je završio bolje nego što sam se nadala. Sljedećeg dana bilo je proglašenje pobjednika i nagrađivanje projekata. Iskreno, ni mi niti naša mentorica se nismo nadali tako odličnom plasmanu. Projekt nam je nagrađen, a 2. mjesto nas je oborilo s nogu. Kada sam vidjela da smo izgubile 1. mjesto samo za 0.4 boda, bila sam pomalo razočarana, ali sam uživala u ovako dobrom plasmanu. Kući smo otišli presretni i prezadovoljni. U autobusu je bila puno bolja atmosfera nego na putu za Zadar jer sam sad svakog poznavala. Kući smo stigli oko 20 h i bilo mi je žao što sam se morala pozdraviti sa svima.

U Zadru mi je bilo više nego odlično. Upoznala sam nove ljude, družila se s njima i uživala u moru. Jako sam ponosna na rezultate, ali mi je žao što se nisam ranije pridružila skupini jer mi je ovo zadnja godina u ovoj školi. Preporučila bih GLOBE mlađim generacijama jer je to odličan način za spajanje ugodnog s korisnim.

Sara Lujić, 8. b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *