Jednosmjenska nastava?

sastanak
Na inicijativu učitelja Tandarića sazvan izvanredni roditeljski sastanak

Učitelji naše škole u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017. godine organizirali su izvanredni roditeljski sastanak za roditelje učenika područne škole u Malom Parizu kako bi ih upoznali s problematikom uvođenja jednosmjenskog rada u ovu školu. Nismo sazvali sastanak da bismo dizali bunu niti da bismo govorili protiv bilo koga, nego da bismo govorili ZA one koji bi nam svima trebali biti na prvom mjestu, a to su naši učenici.

Mi učitelji s našim učenicima provodimo sate i dane i smatramo da javnost mora čuti i naše mišljenje. Organizacija sastanka je također bila motivirana i napisima u pojedinim medijima koji su iznosili, po našem mišljenju, jednostrane i nepotpune informacije.

Dakle, jasno i glasno:

MI, UČITELJI OSNOVNE ŠKOLE „ANTUN MIHANOVIĆ“ SMO ZA UVOĐENJE JEDNOSMJENSKOG RADA!

Mi smo protiv pregrađivanja učionica!

Zbog toga što će novonastale, pregrađene učionice imati površinu od 35 m2. Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja u članku 23. jasno kaže da je površina učionice po učeniku 2,5 m2. Osnovnoškolskom matematikom dolazimo do broja od maksimalno 14 učenika koji se smiju smjestiti u novonastale učionice. Što ako za koju godinu budemo morali upisati 17 učenika? Ili više?

Od izvođenja takvih građevinskih radova naši učenici neće imati koristi. Tim više što se broj djece konstantno smanjuje. Ove školske godine našu će školu pohađati 6 razreda, a iduće 5. Na postojećih 5 učionica evidentno je da ove godine 4 od 6 razreda mogu ići u jednu smjenu, a već iduće godine SVI će razredi imati jednosmjenski rad, a bez ikakvih materijalnih troškova.

Također se zaboravlja da jednosmjenski rad nije jedini način za podizanje pedagoških standarda! Podizanje standarda ostvaruje se metodičkim kutkom, kutkom za čitanje, crtanje, prostorom za igru, rekreativnu stanku, prostorom za ostavljanje didaktičkih materijala! Mi sada imamo sreću da sve to imamo, a na ovaj način ćemo sve to izgubiti.

Predložili bismo da se sredstva za pregradnju preusmjere u obnovu sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju, da se promijene ploče koje su pohabane, da se nabave projektori za sve učionice… Tako se podižu pedagoški standardi!

Ovo je stav učitelja naše škole, koji smo potvrdili glasovanjem na sjednici Učiteljskog vijeća 18. kolovoza 2017. godine.

Na roditeljskom sastanku dobili smo i pisanu suglasnost roditelja da se slažu s našom odlukom da se pregradnja učionica zaustavi ili odgodi do sljedeće školske godine.

Sve što radimo, radimo u dubokom uvjerenju da činimo dobro za naše učenike.

U ime Učiteljskog vijeća OŠ „Antun Mihanović“ Slavonski Brod

Mario Tandarić, učitelj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *