„Brodska škola fizike“

I ove godine odazvali smo se pozivu na „Brodsku školu fizike“ koja se održala 26. svibnja 2018. godine u Gimnaziji „Matija Mesić“ Slavonski Brod. Učenici osmih razreda zajedno sa svojom profesoricom Željkom Kačar pridružili su se svim ostalim učenicima osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije. U pozdravnoj riječi obratila se prof. fizike Marina Gojković koja nam se zahvalila na dolasku te je zaželjela zanimljivo i ugodno druženje svim zaljubljenicima u fiziku. Edukativnu subotu započeo je prof. dr. sc. Ivan Samardžić, dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, stručnim predavanjem „Primjena fizike, matematike i kemije u strojarskoj tehnologiji zavarivanje“. Po završetku javnog predavanja naglasio je kako se prirodne znanosti fizika, kemija i matematika moraju predavati tako da se istakne njihova složenost, no i to da je nužno učiti ih sa srcem i kreativno. Izrazio je želju za većom zainteresiranosti mladih u sudjelovanju i upisu na prirodoslovne i tehničke fakultete.
Nakon stručnog predavanja učenici su zajedno sa svojim profesorima sudjelovali u zajedničkom fotografiranju te su se pridružili sljedećim radionicama:
1. „Zašto je fizika zanimljiva – pokusi“
Radionicu je vodio prof. Bojan Pavelić. Predstavio je zanimljive pokuse i primjere raznih sadržaja poput slobodnog pada, težišta, ravnoteže, itd. Pritom je naveo sve sudionike na razmišljanje, ali i na smijeh.
2. „Sjaj i udaljenost zvijezda“
Radionicu su predstavili mladi astronomi Gimnazije „Matija Mesić“. Poigrali su se sa udaljenošću i sjajem zvijezda u našem Sunčevu sustavu te su nam pokušali približiti njegov izgled i svojstva planeta.
3. „Temperatura tla i termo kamera“
Gimnazijski srednjoškolci koji sudjeluju i vode Globe program predstavili su svoj rad i pokušali nam približiti mjerenja i grafička obrađivanja istih koja prate i vode kroz cijelu godinu.

Uz sudjelovanje u radionicama družili smo se i s bivšim učenicima naše škole koji su vodili i organizirali ovaj kvalitetan i već tradicionalan događaj, a neki su ga samo iz navike i znatiželje popratili.
Ova će nam subota još dugo ostati u sjećanju te se veselimo sljedećoj jubilarnoj „Brodskoj školi fizike“ koja će zasigurno donijeti nove poučne sadržaje.

Željka Kačar, prof.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *