Stigle su nove knjige!

Nedavno sam vidio nove knjige u knjižnici pa sam odlučio porazgovarati s knjižnjičarkom Ivanom Brkić Klimpak kako bi nas detaljnije upoznala s novom knjižničnom građom.

Za početak, možete li nam reći jesmo li ove knjige dobili ili smo ih kupili i u kojoj količini?

Nove knjige koje ste proteklih dana mogli vidjeti u knjižnici dijelom su kupljene, njih 104, a dijelom su knjige koje smo dobili kao nagradu pobijedivši u projektu “Tulum s(l)ova”, naime, radi se o 54 poklonjene knjige.

Koje smo naslove kupili/dobili?

Kupljeni naslovi su lektire (ovoga puta uglavnom slikovnice) i stručna literatura za učitelje, a knjige koje smo dobili su raznolike s mnogim zanimljivim temama i popularne knjige za slobodno čitanje. Dođite, pogledajte što se sve može naći i posudite, pročitajte…

Čitaj!
„Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.“ (Melita Rundek)

Nedavno sam dobio jako išaranu knjigu, planirate li nešto poduzeti i što da te knjige ne budu iste i za 15-tak godina?

Kada dobiješ takvu knjigu, onda mi to trebaš pokazati, vas je puno, ja ne stignem u svaku knjigu zaviriti. Ako je knjiga uistinu jako išarana i uništena, takve knjige se otpisuju i kada imamo sredstva za nabavu novih, zamjenjuju se novima. Iskreno se nadam da će za 15-tak godina situacija biti puno bolja.

Hoće li biti mjesta za te knjige na polici? Koliko sam uspio primijetiti, sve police su već zauzete…

Lijepo si to primijetio, naći će se mjesta, nije baš po standardu, ali za nove knjige uvijek ima mjesta.

Evo ga! Sada znamo sve, ali na nama je da nastavimo čuvati te knjige jer svakako nije lijepo dobiti knjigu s iskidanim stranicama, išaranu različitim neprimjerenim znakovima itd. Zato vas sve u ime knjižnjičarke, ali i svih koji žele dobiti urednu knjigu, molim da čuvate knjige jer su one naše školsko blago.

Fabijan Gabaldo, 6.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *