Kakav vlasnik, takav pas

Često se susrećemo s psima – neki su na uzici, neki su lutalice, neki imaju brižne i odgovorne vlasnike, a neki pak one koji ih, nažalost, zanemaruju ili im dopuštaju da čine što žele… Ti neodgovorni vlasnici koji puste da njihovi psi obavljaju nuždu gdje god hoće (na pola staze, na dječjem igralištu itd.), laju za prolaznicima i sline po njimanajgori su mi prizor na ulici.

p_280-499-Znak-zabrane-za-pse-350x300
Mnogi vlasnici ne pridržavaju se zabrana.

Smatram da bi takvim neodgovornim vlasnicima trebalo stati na kraj. Ali kako? Potražio sam odgovor kod Brune iz 6.d razreda koji svoju Fridu ima već 6 godina.

FRIDA
Brunina Frida 🙂

Zanimalo me kako on zamišlja odgovornog vlasnika psa te nastoji li se i sam toga pridržavati. Također pokušao sam doznati što misli o neodgovornim vlasnicima i kako bi ih primjereno kaznio. Bruno mi je otkrio:

Odgovoran vlasnik morao bi ponajprije voljeti svoga psa. Trebao bi se svakodnevno brinuti o njemu: voditi ga u šetnju, hraniti ga te se malo poigrati s njim. Naravno da se nastojim držati tih misli. Što se tiče izmeta, smatram da bi kazna trebala biti novčana, a za lajanje bi vlasnik sam trebao objasniti psu da to ne radi. Svog psa hranim, mazim i igram se s njim. Kad neki vlasnik udomi psa treba mu se približiti i pokazati mu da je prijatelj. Zatim će se pas naviknuti na novi dom i sve će proći kako treba. Nažalost, ima puno vlasnika koji udaraju pse i ne brinu se za njih. Smatram da u takvim situacijama pas treba biti oduzet vlasniku.

Nadam se da ste naučili kako se treba brinuti o svom ljubimcu i kakvi vlasnici morate biti ako želite udomiti psa.

Fabijan Gabaldo, 6.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *