Novi početak u Irskoj

Trbuhom za kruhom

Adam Akšamović je bivši učenik naše škole, moj prijatelj iz razreda s kojim sam dijelio školsku klupu. Prošle je godine s obitelji preselio u Irsku. Pitao sam ga kako mu je tamo i što mu najviše nedostaje iz Hrvatske? Doznao sam odgovore, stoga ću ih podijeliti s vama.

 Jesi li se bojao leta avionom ?

Nisam se nikada prije vozio avionom, pa mi je bilo pomalo strašno biti kilometrima iznad zemlje.

U kojem mjestu živiš u Irskoj?

Živim u Dublinu.

Opiši Dublin u nekoliko rečenica.

Dublin je glavni grad i najveći grad Irske. Rijekom Liffey je podijeljen na južni i sjeverni dio i povezan mostovima. Sva naselja u Dublinu imaju iste kuće. Mnogo je crkava, dvoraca, starih zgrada, a posebno u centru grada. Mnogo je zgrada iz gregorijanskog doba s lukovima iznad vrata.U Dublinu je i najveći park , Phoenix park, kojim slobodno trče jeleni i srne. Na ulicama se mogu čuti različiti jezici jer u gradu živi mnogo imigranata.

Kako ti je bilo kad si se tek doselio?

Nisam poznavao grad. Mislio sam što bi se dogodilo kada bih se izgubio. Bilo mi je strašno jer nisam imao prijatelje.

 U koju školu ideš?

Idem u St DeclansCollege. To je srednja škola. Idem u prvi razred. Osnovna i srednja škola u Irskoj traju po šest godina.

Koje su još razlike između irske i hrvatske škole ?

Postoje mješovite, ali i muške i ženske škole. Ja idem u mušku katoličku školu. Svaka škola ima svoju uniformu. Nema usmenog odgovaranja. Pišu se kratki testovi svaka dva, tri tjedna. Svakih mjesec i pol je odmor.

Koje predmete imaš u školi?

Matematiku, njemački, povijest, geografiju, tehničko crtanje, drvodjeljstvo (woodwork), metalurgiju ( metalwork), likovni, tjelesni, engleski, vjeronauk, znanost ( kemija, biologija, fizika, zemlja i svemir), buisness i irski jezik. Ja ne idem na nastavu irskoga jezika zato što dolazim iz Hrvatske, pa učim njemački.

Što bi istaknuo kao posebno neobično ?

Neobično? Neobično mi je bilo što u wc-ima imaju dvije slavine, odnosno posebno slavinu za toplu i posebno slavinu za hladnu vodu. Posebno mi je neobično i to što je trava uvijek zelena: i zimi i ljeti.

Ima li u razredu još stranaca osim tebe?

Ima ih još četvorica: dva Indijca, jedan Latvijac i jedan Filipinac.

Jesi li probao kakav irski specijalitet? Kako ti se svidio?

Jesam. Irish Brekfast. Čine ga: grah, pohani kruh, kobasice, pečena jaja, pečeni paradajz, pečena slanina. Uz taj doručak pije se čaj ili sok. Sviđa mi se i često ga jedem.

Ovdje si trenirao kajak. Baviš li se ikakvim sportom ?

Ne treniram više kajak, ali idem redovito u školsku teretanu. Probao sam irski sport hurling i svidio mi se.

Možeš li nam opisati taj sport?

Hurling je jedan od najpopularnijih sportova u Irskoj. U harlingu se igra drvenom palicom koja se zove hurley. Udara se lopta koja je slična lopti za baseball.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Ni sa čim posebno… igram igrice s prijateljima… većinom s vama online, upoznajem Dublin, šopingiram…

Ima li u trgovinama hrvatskih proizvoda?

U Dublinu ima jedna hrvatska trgovina, ali i u azijskim trgovinama se mogu kupiti Dorina čokolade, Domaćica keksi, Kraš ekspress i vegeta.

Što ti najviše nedostaje iz Hrvatske?

Najviše mi nedostaju: moj djed Mato, prijatelji i rodbina.

Adamu hvala na vremenu koje je izdvojio za nas. Želimo mu puno uspjeha u Irskoj i da se što prije vidimo u Hrvatskoj kada dođe na odmor.

Luka Lipovac, 8. b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *