Održana završnica juniorske ABA lige

KOšarkaši na vijušu

U našem gradu održao se veliki sportski događaj – završnica Regionalne ABA lige za juniore (U19) tijekom 6. i 7. travnja 2019.

ABA LIGA ZAVRŠNICA-slika2

Na ovogodišnjem final-four turniru sudjelovali su Igokea iz Aleksandrovaca (nedaleko od Banja Luke), Crvena Zvezda iz Beograda te zagrebački klubovi Cedevita i Cibona. Prvi osvajač ABA lige za juniore beogradski Mega Bemax na ovogodišnjoj  završnici u slavonskobrodskoj dvorani Vijuš nije imao priliku braniti naslov osvojen prošle godine u Laktašima(BiH) jer nisu prošli među prve dvije na polufinalnom turniru u Baru. Tamo su prošli Cedevita i Igokea. Na drugom polufinalnom turniru u Zadru, najbolja je bila Crvena Zvezda, a drugoplasirana Cibona. U ABA ligi je dvanaest klubova te ih je po šest bilo u Baru, a šest u Zadru kad govorimo o juniorima. Najbolja momčad do sada bila je Crvena Zvezda koja nije izgubila ni jednu utakmicu.

U prvom polufinalnom susretu susreli su se juniori Igokee i Crvene Zvezde. Zvezda je vodila cijelu utakmicu dok je ekipa iz Aleksandrovca stizala rezultat. Kod Beograđana najbolji je bio Lazar Vasić s 18 koševa dok se kod Igokee izdvojio Kosta Kondić s 22 koša (od kojih su tri trice) i Dušan Nešković s 20 koševa. Trenutačno najbolji igrač U19 Igokee Dalibor Ilić nije zadovoljio slavonskobrodsku publiku postigavši samo 12 koševa.

U drugoj polufinalnoj utakmici imali smo priliku gledati zagrebački derbi u kojem je Cibona odnijela pobjedu s 76:59. Kod mladih Cibosa izdvojio se najbolji kadetski igrač Europe Roko Prkačin s 26 koševa dok je kapetan Cibone Danko Branković postigao 18 koševa i 12 skokova (nije teško s obzirom da je visok 2.15m). Naš Brođanin Sandro Rašić ubacio je 12 koševa od kojih su dvije trice. Nakon obje trice je slavonskobrodska publika skočila i nagradila ga gromoglasnim pljeskom. Kod Cedevite je najbolji bio kapetan Rok Radović s 20 koševa te Ante Brzović koji je postigao 15 koševa.

Posljednjeg dana završnice odigrala se utakmica za 3. mjesto između Cedevite i Igokee. Dvadeset koševa kapetana Roka Radovića i 21 koš Mateja Bošnjaka nisu uspjeli popraviti konačni rezultat za Cedevitu koja je poražena rezultatom 90:88. Najučinkovitiji igrač kod Aleksandrovčana bio je izvrsni Dalibor Ilić s velika 32 koša i nevjerojatnih 17 skokova što je nesumnjivo predvodilo Igokeu do 3. mjesta. Za broncu se potrudio i njegov suigrač Dušan Nešković koji je ubacio 16 koševa.

Između dvije utakmice mlađa populacija je „poludjela“ zbog dolaska dvije regionalne youtuberske zvijezde Bake Prase (Bogdan Ilić) i Nugata (Ilija Ravlić). Oni su od gledatelja koji su osvojili ulaznice za VIP mjesta izabrali dvojicu koja su igrali s njima u timu. Pobijedio je Baka Prase. Uz to bilo je još puno događaja izvan dvorane gdje je sponzor Dechatlon postavio koševe te je organizirao natjecanje u šutu. Pobjednici su dobili vrijedne nagrade (mali koševi, tenisice, košarkaške lopte…). Također su na poluvremenu finalne i utakmice za 3. mjesto publiku zabavljali slovenska ekipa akrobata Dunking Devilsi (Vragovi zakucavanja). Skakali su s trampolina, u zraku radili okrete te senzacionalno zakucavali. Dojmila me se ova scena: jedan od ekipe Dunking Devilsa zaletio se, skočio na trampolin te sjeo stražnjicom u obruč i prošao kroz njega.

Za prvaka ovog prestižnog natjecanja u velikom finalu su se borile Crvena Zvezda i Cibona koja je imala potpunu podršku publike uz još nekoliko Smogovaca (navijačka skupina Cibone). Cibona je cijelu utakmicu vodila s više od 10 razlike prednosti, no Zvezda je stisnula u zadnjoj četvrtini te smo imali jako napetu završnicu. Pobjedu je ipak odnijela Cibona, a atmosfera u dvorani je jednostavno proključala. Najbolji igrač finala bio je naš SANDRO RAŠIĆ (koji je prije mnogo godina trenirao i igrao utakmice u našoj školskoj dvorani). Sandro je odigrao cijelu utakmicu (40 minuta) i postigao velikih 25 koševa (od toga 7 trica). Na svaku njegovu tricu svi su pljeskali i vikali tako jako da sam tada osjetio da se dvorana trese. Pobjedničku momčad do zlata je vodio i Roko Prkačin koji je ubacio 23 koša. Najučinkovitiji igrač Zvezde bio je Bojan Tomašević s 27 postignutih koševa.

Na kraju se dodijelio pehar pobjednicima koji je posvećen premlado preminulom Leonu Salopeku koji je igrao za mlađe Cibonine uzraste. Dodjelile su se nagrade za najučinkovitiju petorku turnira. To su Zvezdin Bojan Tomašević, Igokein Dalibor Ilić, Cedevitin Rok Radović te Cibonini Roko Prkačin i Sandro Rašić. Za najkorisnijeg igrača cijelog turnira izabran je Roko Prkačin.

Svaka čast onima koji su doveli završnicu ovog natjecanja u naš grad. Nadam se da će nam tako veliki sportski događaj dovesti i sljedeće godine.

Fabijan Gabaldo, 6.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *