Lončarsko kolo zavrtilo se u likovnom kabinetu

Ove jeseni u naš je kabinet Likovne kulture pristiglo novo lončarsko kolo. Kako smo se gotovo svi po prvi puta susreli s tom sjajnom napravom, u pomoć nam je došla kiparica Josipa Žarković i održala nam radionicu.

Lončarsko kolo, koje je vjerni pratilac čovjeka još od davnina, pristiglo je u našu školu. Zahvaljujući sredstvima za opremanje kabineta Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobili smo priliku naučiti nove tehnike uporabe gline. Lončarstvo je stari zanat, veže se uz naš zavičaj, ali također u novome ruhu prati suvremene trendove u primijenjenoj umjetnosti.

Kako se nikada ranije nismo okušali u radu na lončarskom kolu, u pomoć nam je stigla kiparica Josipa Žarković koja je svoj zanat stekla u Školi primijenjenih umjetnosti u Osijeku. Svojim iskusnim rukama vodila nas je kroz sve etape rada na kolu: od prepoznavanja kvalitetne gline do njezine pripreme, centriranja te u konačnici oblikovanja na kolu. U radionici, koja se za sada odvila dva puta, sudjelovali su članovi Likovnjaka i nastavnica Likovne kulture.

Uz malo vježbe, svi su učenici uspješno prošli tri glavne vježbe – centriranje, podizanje i spuštanje. To je osnova na koju ćemo vježbom i trudom nadograđivati svoja znanja i vještine.

Sada kada znamo ponešto, puni smo planova. Nadamo se da slijedi nastavak ovoj uzbudljivoj avanturi.

Marta se odlično snašla u lončarstvu

Kiparica Josipa Žarković demonstrira rad na lončarskom kolu

Lucija Lebić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *