Znanstvenim natjecanjem uz Dan žena

Djevojčice u STEMU-u

Ne uz cvijeće i tradicionalne načine, nego sa željom da se probudi ili produbi ljubav prema matematici i prirodnim znanostima, i u našoj školi održano je ekipno natjecanje sedmašica i osmašica.

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojčica u znanosti 11. veljače 2020. i naša škola je dobila poziv da se priključi projektu „Djevojčice u STEM-u” koji se ovo polugodište provodi u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu. Kao jednu od aktivnosti u sklopu projekta organizatori su zamislili ekipno natjecanje djevojčica sedmih i osmih razreda iz područja biologije, fizike, kemije i matematike, u kategorijama znanje i istraživački projekt. Naglasak nije stavljen na samo natjecanje i težinu zadataka, nego na popularizaciju ovih predmeta, a pogotovo na međusobnu suradnju djevojčica različitog uzrasta.

Pozivu su se s veseljem odazvale: Ana Lujić, Tina Samardžić, Anđelina Ćosić, Katarina Krsnik, Ema Elkaz, Ecija Bat, Lucija Kovačević, Dora Pejić, Korina Šaravanja, Korina Bratanić, Ana Uidl, Marta Blažić, Katarina Ilak, Iva Barišić i Magdalena Sučić. Tako je i u našoj školi 9. ožujka 2020. organizirano natjecanje. Odgovore smo poslali organizatorima putem online obrasca. Sudjelovanje je bilo besplatno za sve sudionike, a najuspješnijima su osigurane simbolične nagrade, diplome i zahvalnice.

Poruka organizatora bila je sljedeća: Nadamo se da će ovaj projekt dati barem mali doprinos u promoviranju matematike i prirodnih znanosti među djevojčicama te kako će one probuditi ili produbiti ljubav prema matematici i prirodnim znanostima. Fotografije s jučerašnjeg susreta malih žena znanstvenica svjedoče koliko su se pritom zabavile, a organizatorima zahvaljujemo na pozivu.

Željka Kačar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *