UKRAJINCI U MIHANOVIĆU: Ovdje nam je super

Zbog rata s Rusijom, dvije obitelji iz Ukrajine sigurnost su pronašle u našem gradu. Tako našu školu pohađa njih šestero od drugog do osmog razreda, a razgovarali smo s njih petero koji su toga dana imali pripremnu nastavu iz Hrvatskoga jezika. Nikita, učenik 2. razreda to jutro nije bio u školi zbog vodenih kozica.

Naši učenici iz obitelji Koval su iz Cernjihiva, a iz obitelji Tulina dolaze iz okolice Kijeva. U Ukrajini su u školi govorili dva jezika jer je škola ukrajinsko-ruska: s nastavnicima na ruskom, a s prijateljima na ukrajinskom.

Nasmijani i vedri Ukrajinci i Ukrajinke

Svi su uglas rekli da im je ovdje super zbog dobrih nastavnika koji su vrlo pristupačni i prijatelja. Sofija Koval (4. razred) obožava tjelesni, učitelje i društvo u školi, Pavlu Kovalu (8. razred) je u školi lijepo i super su mu prijatelji. Sofia Tulina (6. razred) voli školu i to najviše likovni i veliki odmor. Daniela Koval (7. razred) je jako sretna i istaknula je da su Hrvati jako dobri prema njoj. Najdraži predmeti su joj likovni i matematika. Ilia Koval (6. razred) obožava odbojku, nastavio je igrati odbojku u Hrvatskoj te mu je čak i bolje igrati u Hrvatskoj nego u Ukrajini. 

Lijepo im je u hrvatskoj školi jer je u Ukrajini odmor puno kraći. U svojoj školi su užinu kupovali iz automata te su pisali na male ploče umjesto u bilježnice. Sviđaju im se učionice jer je svaka uređena za svoj predmet, a najviše fizika i kemija. U našoj školi im se ne sviđa to što su klupe ispisane i ispod klupa ima previše žvakaćih guma. Omiljeni učitelji su im: Andrea Paulić, Martina Čmelješević, Mario Tandarić, Julijana Jozanović, Dinko Nadih i Lucija Lebić.  

U Slavonskom Brodu najviše im se sviđa što ima puno trgovina od kojih je Danijeli najdraža Supernova, Sofiji je najdraži lunapark, a Pavlu je lijep grad samo mu je malo dosadno i tiho. Ipak najviše se vesele i nadaju povratku svojim domovima i prijateljima, a posebno Ilija lopti, a Daniela televizoru i kauču. Nadamo se da će im se želja za povratkom i mirom u Ukrajini što prije ispuniti.

Tekst: Vita Blažević, 5.b

Fotografija: Iva Jerković, 5.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *