SERIJA WEDNESDAY TIMA BURTONA: Plakala sam, smijala se, držala ruke na očima od straha

Wednesday je američka horor komedija. To je televizijska serija koja govori o odrastanju i životu lika Wednesday Addams iz obitelji Addams. Može se pogledati na Netflixu i internetskim stranicama. Glavna glumica, Jenna Ortega, se ovim serijom proslavila, no isto tako je najviše pridonijela seriji. Redatelj ove serije je Tim Burton koji je već poznat po filmovima kojima je on dao čar. Radi se o visokobudžetnoj seriji što se može vidjeti po kvaliteti same serije. Serija je tek izašla u javnost 23. studenoga 2022. i već je dobila dvije nominacije za američku filmsku nagradu Zlatni globus. Nominaciju za najbolju televizijsku seriju i za najbolju glavnu glumicu.

          Ova serija od osam epizoda počinje prikazom kako je Wednesday Addams izbačena iz škole nakon što je bacila žive pirane u školski bazen. To dovodi do toga da se premješta u školu Nevermore (školu za nadnaravne). Kroz njezin boravak u toj školi ona otkriva da je naslijedila majčine vidovnjačke sposobnosti koje joj omogućuju riješiti misterij čudovišta i ubojstava u Nevermoreu. Boravak u toj školi uspio je probiti hladnu i bezosjećajnu osobnost Wednesday. Ona upoznaje nove prijatelje, ljude, pa čak i nove ljubavi. Mislim da je baš zbog toga aktualna. Opisuje ljude koji su malo čudniji od drugih te opisuje njihovo ponašanje u društvu. Catherine Zeta-Jones (Morticia Addams, majka Wednesday) i Luis Guzman (otac Wednesday) su odlično glumili. Svaka riječ koju su izgovorili lako se upijala. Davali su savjete kada je Wednesday bilo najteže te su joj bili potpora. Emma Myers je glumila njezinu najbolju prijatljicu (Enid Sinclair) koja joj je pokazala vedriji pogled na svijet. Wednesday je bila u ljubavnom trokutu s Hunterom Dohan-om (Tyler Galpin) i Xavierom Thropeom (Percy Hynes White). Jenna Ortega (Wednesday) najviše me iznenadila svojom glumom. Odlično je skrivala emocije u stilu Wednesday Addams. Atmosfera je većinom napeta, no ima i trenutaka kada vam srce zapleše od radosti. Radnja se odvija u školi Nevermore i u šumi gdje Wednesday pokušava uloviti čudovište. Serija se snimala u Rumunjskoj između rujna 2021. i ožujka 2022. godine. Kostimografija je dosta jednostavna. Likovi su nosili svakodnevnu i šareniju odjeću kako bi se što više istaknulo to što Wednesday nosi samo crnu odjeću, pa čak i crnu uniformu dok ostali nose plavu. Krupni i blizi planovi su česti jer pokazuju osjećaje likova i njihove izraze lica. Također je česti i total kao naprimjer kada se pokazuje škola, grad ili šuma. Većinom je normalna perspektiva, no pojavljuje se i ptičja kada se hoće dokazati bespomoćnost i strah likova (borba s čudovištem). Funkcionalna glazba serije je svakako probudila emocije kod gledatelja.

        Kao ljubitelj serija mogu reći da je ova zauzela čvrsto mjesto među mojim najdražim serijama. Glumci, radnja i ideja same serije me osvojila. Plakala sam, smijala se, držala ruke na očima od straha. Doživjela sam pun vlak emocija gledajući je. Samim tim može utjecati na gledatelje, može potaknuti puno emocija i probuditi nove perspektive života. Poučit će vas o gubitku važnih osoba i o borbi sa samim sobom. Seriju Wednesday bih preporučila svima koji se žele zabaviti.

Tekst i fotografija: Marta Ratković, 8.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *